Abordarea holistica in consilierea nutritionala

Publicat Din categoria Proiecte

Din experienta si cazuistica din cadrul Institului Paracelsius din Germania unde am absolvit scoala de nutritie holistica precum si studiul din cadrul  ANATECOR Romania, pot afirma cu certitudine ca efectul YO-YO dupa o cura de slabire este inevitabil. Doar printr-o abordare integrativa si prin  implicarea activa a unui specialist este posibila mentinerea rezultatelor pe termen lung. Acest proces sta la baza conceptului de  personal chef&nutritionist.

Pentru un ajutor real sau o consiliere acordata unei  persoane care doreste sa-si schimbe obiceiurile alimentare sau stilul de viata, este nevoie mai mult decat o schema nutritionala sau o lista de retete restrictive. Medicina integrativa si nutritia holistica urmaresc in primul rand identificarea cauzelor care au dus la dezechilibre. In acest context intervine nutritionistul holistic  care militeaza pentru „mancarea ca act sacru” urmarind armonia si echilibrul. Echilibrul este conditionat de cele mai multe ori de: alimentele calorigene, starea psiho – emoţională, vârstă, sex, activitatea fizică, starea fiziologică, condiţiile de mediu etc.

Serviciul de personal chef &nutritionist este un concept relativ nou in Romania iar specialistul care ofera acest serviciu trebuie sa aiba notiuni solide de nutritie, experienta, perseverenta, carisma, abilitati de comunicare si persuasiune. Mai mult decat atat, trebuie sa fie si un bucatar dietetician suficient de creativ incat sa nu priveze persoana asistata de gust, savoare, culoare si proprietati nutritive.

Calificarea mea in finala Masterchef dovedeste aptitudinile mele in acest sens precum si cursurile de bucatar dietetician pe care le frecventez. In privinta relatiilor interumane, am absolvit facultatea de Comunicare si Relatii Publice si am  dobandit o experienta de aproape 15 ani in care am avut ocazia sa  interactionez cu persoane din toate mediile sociale si sa gestionez cu succes situatii neprevazute atat in plan personal cat si in cadru organizational.

Pachetul de nutritie in abordarea prezentata mai sus

Fiecare individ are un tablou enzimatic diferit adica ce tipuri de alimente sunt tolerate si eventuale dificultati in metabolizarea lor, preferinte culinare etc.Determinarea acestor caracteristici sunt esentiale in personalizarea unei diete de aceea in protocolul de consultanta pe care-l ofer este introdusa o evaluare care identifica procesele biochimice pana la nivel celular. Acest tip de evaluare se numeste bio feedback si se efectueaza in cadrul clinicii unde lucrez de specialisti renumiti cu o cazuistica de peste 5000 de persoane. Cu ajutorul unei aparaturi specifice care foloseste principiul potentialelor evocate (asemanator investigatiilor electroencefalografice) se evidentiaza  caracteristicile anatomo-fiziologice ale organismului. Prin aceasta evaluare se  obtin informatii privind:
– profilul natal (sensibilitati din nastere);
– organele si sistemele aflate in risc;
– analiza celulara (ce vitalitate are persoana, oxigenare, putere de regenerare);
– indicele de stres si sursele sale;
– tabloul enzimatic;
– dezechilibre hormonale;
– vitamine, minerale, aminoacizi;
– undele cerebrale si calitatea somnului;
– scanare cerebrala, nutritie cerebrala, neurotransmitatori; scanarea coloanei vertebrale;
– foarte  interesanta: „Harta emotionala” unde aparatul, impreuna cu specialistul, traduc o parte din traumele, trairile si incercarile cu care se confrunta persoana;
– varsta tisulara si cea metabolica;
– procesele regenerative si degenerative;
– cauzele si factorii agravanti de boala.

Odata conturat profilul atat psiho-emotional cat si anatamo-fiziologic al persoanei care doreste sa-si schimbe stilul de viata si obisnuintele alimentare, se va stabili o perioada de consiliere in functie de targetul stabilit. In prima faza se consiliaza o detoxifiere a organismului  in care sunt eliminate alimentele netolerate sau proinflamatorii.

Saptamanal, se va urmari evolutia cu ajutorul unui  analizor corporal care masoara masa musculara, grasimea viscerala, rata metabolica de baza, indicele de masa corporala, masa osoasa etc.
O alta abordare deloc de neglijat este implicarea familiei. Influenta contextului familial este mai mare daca membrii familiei sustin persoana care vrea sa-si schimbe obiceiurile alimentare. In acest sens se va oferi consiliere si asistenta in familie prin implicarea copiilor la prepararea unor retete simple, se vor organiza  sesiuni de shopping in vederea achizitionarii alimentelor sanatoase impreuna cu specialistul.

Servicii personal chef

Vor fi introduse in alimentatia zilnica meniuri diversificate si adaptate in baza tabloului enzimatic, alimente  preparate de personal chef timp de 5 zile pe saptamana. Acest lucru se va efectua direct la domiciliul clientului  tinandu-se cont de urmatoarele aspecte: alimentele sa fie naturale sau cât mai puțin prelucrate, introducerea unor alimente care sa îmbunătățeasca oxigenarea celulara, alimente antioxidante, asigurarea echilibrului de proteine, minerale, glucide, vitamine și enzime, echilibrul alcalin – acid .

Pe perioada programului se vor oferi -cursuri de gatit la domiciliu “family cooking” la care pot asista membrii familiei sau prieteni ale persoanei aflate in programul de asistenta nutritionala. Acest concept este menit sa ofere o baza culinara si mici secrete pentru retete de 30 de minute  in vederea mentinerii stilului de viata abordat chiar si dupa terminarea programului de nutritie asistata. De asemenea este incurajata implicarea copiilor in bucatarie prin retete creative si sanatoase pentru acestia.

 

 


Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin  site-ul www.molcutz.ro .Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: „Sursa: www.molcutz.ro” si link catre www.molcutz.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.