O tânără superbă îmbrăcată sumar îşi ştergea rimelul care se prelingea pe obrajii trandafirii. Plină de spaimă şi trezită la realitatea din toaletă, strângea în pumn un test de sarcină cu două linii roşii. Era în clasa a XII-a dar părea cu cel puţin 10 ani mai matură din cauza machiajului şi a formelor de femeie în toată firea. Aflasem de la mama colegei implicată în acea dramă că tânăra care-mi atrăsese atenţia încă de când am ajuns la petrecerea fiicei ei, se îndrăgostise de un tip dubios care o părăsise de curând. Nu am aflat povestea completă şi am păstrat multa vreme secretul la care am fost expusă fără voie. Răscolită de această întâmplare, mi-am dat seama că acel caz nu era singurul, mai ales după ce am citit nişte statistici şi studii de caz referitoare la sexualitatea si educaţia copiilor.
…
De câteva ori am auzit, întâmplător de altfel, că există discuții în Parlament care se referă la introducerea unei noi materii în învățământul românesc, și anume educația sexuală. Deși mulți se împotrivesc și li se pare un lucru negativ, care i-ar îndemna pe copii să își înceapă viața sexuală mult prea devreme, ar promova vulgaritatea sau pornografia sau ar distruge inocența copilăriei, însă eu consider că aceste speculații nu sunt decât idei preconcepute, căci educația sexuală explicată pe înțelesul copiilor, nu ar face decât un bine societății…
De ce? Pentru că există sute, dacă nu chiar mii de fete de 12,13 sau 14 ani care rămân însărcinate și nu știu de ce s-a întâmplat, când s-a întâmplat sau cum s-a întâmplat…adolescente sau adolescenți infectați cu virusul HIV care nu știu cum l-au dobândit, că l-au dobândit sau cum să se trateze, pentru că sunt mulți copii care nu își cunosc trupul și vorbesc cu scârbă de nuditate, doar pentru că nu știu nimic despre asta…
De mică am fost învățată de bunicii care m-au crescut, oameni simpli şi fără prea multă carte, că cea mai mare zestre pe care am primit-o este trupul meu, iar cea mai mare avere pe care nu mi-o poate lua nimeni este mintea mea. M-au crescut în acest spirit şi m-au educat cu ” duhul blândeţii” fără să ocolească tema sexualităţii cu bune şi rele in anii si trendurile din vremea pubertăţii. În zilele noastre, este trist că sunt copii care nu au primit această învățătură de la părinți și își vând corpul mult prea ușor, pe nimic. Sunt atâtea cazuri televizate și promovate, și totuși atâtea copile care în continuare comit greșeli ce le vor urmări toată viața, la vârste foarte fragede: fete de 14-15 ani care sunt abordate (mai ales în mediul online) de diverși indivizi, care le dau pe spate sau le măgulesc cu vorbe dulci și le conving să le dea poze fără rochiţă sau să se întâlnească cu ei undeva, „fără să aducă vreo prietenă sau mai ales un părinte” cu ele. Le promit cadouri scumpe sau o iubire veșnică, dar la final le amăgesc și le trădează.
Poate că unele au noroc, și părinţii intervin în timp real dar cele mai multe cad într-o capcană care le va da de furcă toată viața: acei inși nu fac decât să le șantajeze pentru a obține ceea ce vor, iar în caz contrar, vor posta pe rețelele de socializare poze cu acestea în ipostaze compromițătoare. Colegii nu le vor mai agrea, lumea le va evita, nu se vor integra în colective iar viața lor afectivă va căpăta o culoare extrem de închisă și stranie. Puține dintre ele scapă fără urme pe suflet. Întrebare e: cine e de vină? Părinții, că nu le-au educat sau ele însăle, că nu au ascultat? Ce e cert e că fiecare copil are nevoie de educație sexuală. Fiecare fată trebuie să știe ce „proprietăți speciale” are fiecare părticică a pielii sale și fiecare tânăr trebuie să cunoască secretele trupul său.
Când aud cuvântul „sex” copiii se gândesc la multe lucruri: cei mai mulți se rușinează, unii chiar roșesc iar alții încep să râdă cu subînțeles, crezând că știu câte ceva despre acest subiect. Da, copiii trebuie să știe ce înseamnă sexul și cum vin pe lume pruncii. Oricum, dacă părinții nu le vorbesc despre asta, ei tot vor afla: de la prieteni mai mari sau colegi de clasă, și cu siguranță nu vor afla cea mai corectă informație sau cea pe care să o înțeleagă cu adevărat.
Există o vărstă potrivită pentru începerea vieții sexuale? S-a inventat vreo mașinărie care să îi atenționeze pe adolescenți când trupul lor va începe să se modifice iar mintea și inima lor se va îndrăgosti? Cu siguranță, nu, însă există niște părinți care trebuie să fie responsabili și capabili să își educe copilul și să îl ajute să facă față schimbărilor din viața lui. Nu există rețete general valabile, cum nu există nici doi copii la fel. Ei pleacă pe un drum, iar datoria adulților este să-i ghideze: fără să le impună piedici, fără să-i constrângă sau să le ordone, ci doar să le explice și să îi sprijine să ia decizia cea mai bună.