Anonimi cu palmele intinse

Publicat Din categoria Narativ

Centrul unei metropole este centrul cultural, economic, politic şi religios, dar din păcate, reprezintă deopotrivă şi centrul infracţiunilor şi vidul energetic unde se preumblă tot felul de suflete rătăcite. Un astfel de loc se gaseşte in zona Mitropoliei la sediul Patriarhiei Române. Este o zonă foarte traficată de turişti şi pelerini dar şi de anonimi cu palmele intinse. Este zona unde-mi desfăşor eu activitatea şi unde am ocazia zilnic să văd zeci de oameni care mă opresc din drum să-mi ceară o bucată de pâine. Intr-o zi, o femeie care şi-a făcut culcuş pe aleea de pe colina „sfântă” m-a binecuvântat fără să-mi ceară absolut nimic. Felul cum a inşiruit o serie de versete din biblie, topica, expresiile şi mesajul pe care-l transmitea oamenilor m-a zguduit.

Mereu m-am întrebat ce s-a întâmplat cu acei oameni pe care-i privim atât de rar și adesea dezgustați, acei oameni care s-au pierdut în viață, care și-au pierdut calea și viitorul, care și-au pierdut chipul și mândria. Mereu m-am întrebat ce șir de evenimente nefericite le-a distrus orice speranță, orice putere. Mă gândeam că poate n-au avut vise mărețe, că poate au renunțat la ele sau că poate pur și simplu n-au vrut să le fie bine, n-au vrut să încerce, n-au vrut să lupte sau să-și croiască un drum. Credeam că poate așa s-au născut…lipsiți de viitor, lipsiți de fericire.

E ciudat cum poți pierde totul într-o clipă de fericire, de iubire, într-o clipă în care închizi ochii pentru a simți toată magia, cumulată într-o clipă de nebunie în care te simți nemuritor. Atunci când simți că lumea e a ta și că nimic nu-ți poate sta în cale. Nu poți să pierzi totul când ești deja jos, ci atunci când ești prea sus și cazi izbindu-te de o realitate cruntă. Nu mai știi cum să-ți revii, ce să faci sau cum să continui… Cu toții am învățat cum stau lucrurile din propriile căzături: că după un moment de tristețe urmează bucurie iar după un timp de fericire apare ceva ce-ți răvășește întreg Universul. Îți pierzi orice speranță, orice zâmbet. Uiți pe loc lucrurile care te făceau fericit odată și chiar și micile mărunțișuri ale vieții  care altădată îți înseninau chipul, acum nu mai înseamnă nimic.

Poate au avut și ei o familie, un copil,un cămin de care să aparțină, un cearceaf cald sau un acoperiș deasupra capului. Poate au avut frați sau surori, prieteni, persoane care să-i înconjoare și să le facă ziua mai bună cu un surâs. Au avut persoane care i-au iubit și i-au apreciat, cu care-au împărtășit sentimente și gânduri și totuși…persoane care i-au abandonat. I-au lăsat să plece, să dispară, să devină niște anonimi cu palmele întinse sau strânse căuș, i-au lăsat să se evapore din viața lor, transformându-i într-o amintire sau pur și simplu dându-i uitării.

Sau poate că n-a fost așa. Poate că niciodată nimeni nu le-a acordat vreo șansă, poate că nimeni n-a crezut în ei cu adevărat. Nimeni n-a vrut niciodată să-i asculte sau să-i creadă, să le audă neajunsurile sau neînțelesurile sau pur și simplu să–i ajute în vre-un fel. Poate au fost înconjurați doar de oameni falși, de persoane îngâmfate și nepăsătoare, care niciodată nu și-au făcut timp pentru ei cu adevărat.

Poate au avut vise, idealuri, poate și-au dorit să ajungă undeva și să realizeze ceva. Poate-au avut o jucarie preferată, o carte preferată, un film preferat. Poate că și-au văzut visul cu ochii pentru o clipă, iar câteva secunde mai târziu nu mai exista nici o fărâmiță din el. Poate că Universul nu le-a oferit șansa sau un destin prea măreț.

Oricum ar fi fost, intrebarea rămâne aceeași: de ce-au ajuns doar niște anonimi cu palmele întinse?

Haideţi să reflectăm puţin când ne împiedicăm de ei in goana după cadourile de Craciun!

 


Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin  site-ul www.molcutz.ro .Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: „Sursa: www.molcutz.ro” si link catre www.molcutz.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.