Oboseala te copleșește zi de zi, îndatoririle sunt multe, stresul e imens iar unele lucruri parcă se întâmplă prea repede și într-un mod care te dă mai mereu peste cap și îți conferă amețeli și incapabilitate de a găsi o rezolvare… Dacă așa se întâmplă și în cazul tău, e foarte posibil să te confrunți cu o stare sau un sindrom ce poartă numele de Burnout.
Viața e un drum lung , presărat cel mai adesea cu duzini de peripeții și încercări, șanse și piedici, oameni care ne vor binele sau răul, colegi de serviciu sau șefi cu foarte multe pretenții. Ceea ce e sigur și aplicabil în cazul majorității e faptul că toți vom trece la un moment dat prin asta, dar diferența dintre indivizi o face doar modul în care ei ies din toată această tărășenie numită viață: cu capul sus, învingători, sau cu cicatrici și semne, învinși. Noi decidem dacă vrem să ne implicăm în situații care nu ne privesc, conflicte, certuri, noi alegem dacă vrem să ne consumăm energia pe lucruri care nu merită sau nu ne ajută în nici un fel pe noi ca persoane.
Puterea stă în gândirea noastră iar dacă gândim pozitiv și viața e frumoasă: cu puțină muncă și străduință soarele ni se va părea oacheș și binevoitor, noaptea un bun sfetnic, familia un adevărat sprinjin moral și prietenii, colegii de muncă și toate persoanele care ne înconjoară, omuleți ce țin steaguri albe în mâini și le flutură în favoarea păcii și a reușitei noastre… Gândim negativ și parcă în fiecare zi vântul ne zgâlțâie pe stradă, frigul ne îmbolnăvește, noaptea e prea scurtă și nu ne îngăduie să ne odihnim, familia e împotriva noastră iar toți indivizii care ne înconjoară reprezintă reale piedici, care nu ne lasă să ducem o viață fericită și fără griji.
Nimeni nu ne vrea răul și nimeni nu încearcă să comploteze înpotriva fericirii noastre fără un motiv… iar dacă totuși avem prin preajmă astfel de persoane, ignoranța e singurul antidot. De ce să ne stresăm, să ne folosim energia și să ne consumăm inutil pentru oameni care nu merită? Nu are rost! Viața nu e nici roz și plină de curcubee dar nici neagră și plină de băltoace de nămol la fiecare pas… Viața e cum ne-o facem. Iar dacă noi alegem să ne lăsăm doborâți de greutăți, ea cu siguranță nu va lua o turnură spre o cale ofertantă…
Sindromul Burnout nu se referă doar la oboseală, plictiseală și stres, e mai mult de-atât. În acest caz se ajunge la amorțire emoțională, pierderea speranței, abandonarea locului de muncă și a tuturor principiilor elaborate în mintea individului până în acel moment. Burnout înseamnă epuizare…și din păcate, mulți ajung acolo împinși de împrejurările nefericite ale vieții. Din fericire, există soluții și oameni care sunt dispuși să înțelegă și să ajute, să interacționeze și să schimbe. Iar dacă nici oamenii din jurul tău nu te pot ajuta, asistența de specialitate și sfatul medicului reprezintă unica soluție salvatoare.
Dacă ne apropiem cu pași repezi de acea epuizare fizică și sufletească, o gândire sănătoasă și un timp rezervat nouă…de noi, e cea mai bună soluție ca să părăsim acea cale… Și asta pentru că ființa umană mai are nevoie și de odihnă, liniște și timp petrecut în modul în care sufletul dorește. Omul este nevoit să muncească și să învețe dar are și privilegiul de a se relaxa uneori și a găsi o portiță de evadare în lumea cotidiană.
„Pesimistul vede dificultati in orice oportunitate. Optimistul gaseste oportunitati in orice dificultate.” spunea Winston Churchill, referindu-se la faptul că noi ne creăm singuri circumstanțe atenuante și motive de supărări aprige și tot noi găsim drumuri spre șanse și motive care să ne facă fericiți și împliniți.
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin site-ul www.molcutz.ro . Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: „Sursa: www.molcutz.ro” si link catre www.molcutz.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.