Ecoul culorilor

Publicat Din categoria Narativ

 

 

Bună, sunt eu prietena ta, autoarea, vorbitoarea, povestitoarea, confidenta şi cea care îţi uşurează viaţa cu poveştile ei. Am inspirat persoane care rătăceau, am desenat cu roz în viețile multora, am fost deschizatoare de drumuri și am oferit cu generozitate idei în  conturarea unei afaceri mai mici sau mai mari

Probabil ai fost atrasă de acest site, deoarece la fel ca restul dintre noi, ti-ai dorit succes, abundenţă şi bucurie interioară în toată viaţa ta. Incă din copilărie am avut o pasiune de a încuraja oamenii să facă alegeri care duc la fericirea lor. Am urmărit atât de mulţi prieteni şi colegi care au ajuns să fie nefericiţi deoarece nu şi-au urmat exemplul propriu şi au ignorat culorile purpurii, încercând să urmeze culorile închise ale altcuiva.

Cu toţii am trecut prin procesul de creştere şi, aşa cum am învăţat să citim şi să scriem, o carte specială ne-a făcut să ne simţim pentru puțin timp un Picasso sau Michelangelo. În prima  carte de colorat am învăţat să asortăm culorile într-un mod distractiv, și am pus o pată de culoare din propria imaginaţie. Unele dintre acestea au fost realizate pe hârtie de înaltă calitate şi păstrate pentru a fi folosite drept model de inspiraţie, altele uitate, care au dispărut în timp ori s-au murdărit.

Ilustraţiile de pe acele pagini au variat de la lucruri simple, de uz casnic, până la opere de artă extravagante, complicate care provoacă şi incită la experienţe coloristice alimentare, vestimentare, florale, magice pentru copii sau versiuni pentru oameni mari care caută un hobby, oameni care sunt în căutare de frumos, ce doresc să stârnească suculentele lor creaţii. In liceu mi se spunea „Lămâița” pentru ca îmi plăcea sa mă îmbrac in galben – o culoare destul de îndrăzneață pentru gri-ul post ceaușist. Am ajuns sa-mi asortez piesele vestimentare în funcție de dispoziția cu care ma trezesc în fiecare dimineață. Când creez un preparat, asortez sosuri, geluri  și creme colorate și pictez farfuria tot în funcție de starea mea de spirit. Mă inspiră o pânză colorată, o pană de păun, o frunză pârguită sau un lan de maci infloriți.

După cum probabil, ti-ai dat seama, culorile au un impact enorm asupra psihicului şi a percepţiei noastre spaţiale. Deci, putem obţine cu uşurinţă o stare de spirit mai bună, dacă aducem culoarea potrivită  începând din camera noastră. Trebuie să ne simţim comfortabil. Este minunat să ne trezim cu soarele zâmbind prin fereastră, care se întinde luxuriant peste aşternuturile asortate cu tema dormitorului. Da ne trebuie o temă! Este punctul de pornire când vrem să armonizăm un spațiu, o pânză, o farfurie sau chiar un dormitor. La toți ni s-a întâmplat măcar o dată să ne fi cazat la un hotel unde am „întâlnit” tapetul în toate culorile noastre  preferate! Privirea noastră călătorea în jurul camerei de hotel şi zăbovea visând la dulapul elegant, fotoliul confortabil, măsuță şi apoi, desigur pe pat. Un pat al viselor noastre. Acum ai imaginea mentală a dormitorului perfect? Ce culori vezi? Care e stilul de mobilier? Nu trebuie sa reproduci întocmai, ci lasa-te inspirată de starea pe care ai avut-o în acea încăpere. Dormitorul tău ar putea arăta în culori pastelate sau poate viu colorate? Nu spune “nu”, nuanţelor întunecate. La prima vedere, maro nu este sexy şi nu poate părea culoarea potrivită pentru dormitor. Cu toate acestea, dacă asociem nuanţele calde de maro cu ruginiul toamnei, ne apropiem de natură şi fiabilitate. Drept urmare acestea sunt special potrivite când vine vorba de a le oferi oamenilor un somn de noapte minunat, alături de el sau de ea. Se poate varia pur şi simplu între bej şi negru, creând o imagine de ansamblu cu calm şi eleganţă.

Un dormitor în alb şi flori de caise naturale sunt cu adevărat culori pentru un dormitor clasic. Aceste  culori calde şi prietenoase, au un efect pozitiv asupra dispoziţiei noastre. În Feng Shui, caisa este una dintre culorile relaţiei afective, deoarece radiază căldură şi confort. Culorile nu sunt noi și nu trbuie sa reinventezi a VIII-a culoare in curcubeu însă,  prin modul  în care combini și  pui aceste culori în aplicare, poți  să redai o notă personală, distinctivă şi elegantă. Cu interpretarea personală, a unui dormitor de culoare deschisă, putem crea un vis de o mie şi una de nopţi în deşert.

Albastrul cu toate nuanțele sale este singura culoare care nu are niciun fel de dimensiune. Două elemente care par fără sfârşit şi veşnice pentru noi, sunt cerul şi marea, pe care le asociem cu albastrul. Acest lucru face din albastru o culoare unică şi nu există nicio îndoială că are un efect distinctiv asupra noastră. În plus, în afară de faptul că are un farmec rece, albastrul reprezintă armonie şi calm şi un sentiment de spaţiu.

Dorinţa multora este de a crea o zonă de intrare primitoare. In acest caz, culorile luminoase și pastelate sporesc efectul luminii naturale. Acestea, creează o atmosferă caldă şi calmă fiind o alegere atemporală, care se potriveşte cu un mobilier extravagant şi cu accesorii vii.

Pentru o cameră de zi, culoarea mea preferată este tonul de verde pastelat care creează multă individualitate în căutarea proaspătă a luminii. În combinaţie cu un mobilier luminos verdele încarcă ca o primăvară. Aici tendinţa de accesoriu este galbenul care reprezintă un contrast excelent, primitor ce va aduce veselie, reflectând o cameră luminoasă. Culoarea galbenă stimulează energia spirituală şi îmbunătăţeşte concentrarea, acţionând împotriva senzaţiei de somnolenţă şi oboseală. Aceasta este culoare recomandată pentru biroul de acasă sau chiar a bucătăriei. Galbenul aminteşte de soare şi permite activarea rezervelor de energie.

Culorile contrastante ne ajută să vedem elementele care ies în evidenţă, la fel ca în contrastul de culoare roşie, cărămizie adâncă şi întunecată pe un contrast de culoare de galben pal untos. În teoria culorilor poţi contrasta nuanţe din perspective diferite, cum ar fi lumina împotriva întunericului, sau culorile calde împotriva culorilor reci. Pentru a estompa sau a nuanţa culoarea, adaugă alb. Pentru a dezactiva tonul de culoare, adaugă gri, iar pentru o umbră de culoare, adaugă negru. De asemenea, poţi reduce intensitatea sau luminozitatea prin amestecare cu contrastul ei.

În materie de modă vestimentară, ia-ţi ca şi culori de bază sau primare, roşu, galben şi albastru. Acestea sunt singurele culori care pot fi combinate prin amestecarea altor culori. Toate celelalte nuanţe pot fi create prin combinarea culorilor primare. În nunaţa lor naturală, acestea sunt culori vii şi luminoase pentru ochiul uman şi pot atrage privitorul. Însă, în modă, culorile primare sunt folosite de obicei doar ca mici accente, sub forma unei eșartfe, a unui buzunar, sub forma unui accesoriu, o pată de culoare sub forma unui pătrat, o poşetă, o pereche de mărgele şi exemplele pot continua. Iată că viaţa noastră, în diferite moduri, este trăită în pete de culoare, iar starea noastră de spirit depinde de acestea.