Post negru

Publicat Din categoria Narativ

Eşti tot un suflet, femeie musulmană !

Cum mai înduri povara, cum mai înghiţi otrava?

Ceilalți nu vor vedea niciodată dincolo de straiele tale negre ce nu îți acoperă numai trupul, ci şi toată fiinţa…nu vor înțelege că, fără voia ta urmezi smerită postul negru pentru toată viaţa. Când îl vezi în patul tău știi doar că nu l-ai ales tu, nici măcar nu ai avut voie să comentezi când tatăl tău ți l-a adus în față și ți l-a prezentat ca viitor soț. Tu visai departe, la un bărbat european pe care l-ai cunoscut in Grecia și ți-a zâmbit cuceritor. Nu poţi să-i uiți ochii albaștri, în care valurile mării fremătau și se luptau pentru onoare. Și tu ai vrea să lupți în numele ei. Și tu ți-ai dori să strigi în gura mare tot ceea ce simți și să-ți arunci de pe umeri poverile pe care le cari de atâția ani în spinare. Nu poți evada. Aici te-ai născut, și fie că vrei sau nu, aparții acestei lumi. Ai vrea să să te zbați, să vorbești, să fugi…dar nu poți. Ea nu poate. Ele nu pot.

Încă din cele mai vechi timpuri, dincolo de nisipuri a stat ascunsă o poveste neștiută de mulți, calibrată de un cadru exotic și înfăptuită de niște oameni cu obiceiuri cu totul aparte. În aceste locuri soarele bate mai tare, cămilele mototolesc dunele deșertului, minele de diamante se ascund în pământuri iar corăbii semețe străbat întinderile albastre ce împrejmuiesc țărmurile, zi de zi.

Dacă le privești de departe, îți vor părea străine la port și la înfățișare, împodobite cu acele straie lungi și văluri ce le acoperă fața…emană mister, căci nu privesc niciodată înapoi. Doar ochii li se văd de sub eșarfele ce le ascund chipul, niște ochi parcă temători, fugitivi, bizari. Privesc doar înainte și înghit în sec, nu spun prea multe, cu capul plecat…parcă ar vrea să o ia din loc, însă rațiunea le oprește. Cum acceptă oare să își împartă bărbatul una cu cealaltă? Acel bărbat în umbra căruia trăiesc și de care depind întru totul, acel bărbat care reprezintă pentru ele un ,,stăpân,, ,căruia trebuie, fie că vor sau nu, să li  se supună întru totul. Mi-am pus aceste întrebări de multe ori însă pană nu am locuit in Abu Dhabi, nu am înţeles cultura musulmană. Am lucrat într-un aeroport privat destinat miniştrilor si şeicilor. Am cunoscut prinţese locale si prinţi care studiau in Europa, le-am auzit poveştile şi am asistat la conflicte. Nimeni nu este îndreptăţit să  judece iar dacă-i asculţi sau daca intri în vieţile lor, nimic nu mai pare exagerat.

 

Pentru cei crescuți în Islam, onoarea și familia reprezintă totul. Societatea lor este construită astfel încăt totul depinde de ei: bărbații. Femeile sunt private de dreptul la opinie, ele reprezentând de cele mai multe ori doar “unelte” cu ajutorul cărora se construiește familia. Femeia trebuie să fie feminină și să asculte de bărbat. Ea nu are voie să iasă din casă neînsoțită cu exceptia bărbatului său sau de o rudă apropiată. Nu are voie să vorbească fără să fie întrebată sau să umble fără straiele lungi și negre.

Ele nu pot să stea la plajă ca noi iar daca le este îngăduit sa o facă, vor fi intr-o arie numai cu femei şi vor purta un  costum  ca de scafandru, vor fi îmbrobodite ca nu cumva să li se vadă  o bucata de piele. Nu le este îngăduit să râdă în plină stradă atunci când inima le surâde, și nu stau la taclale cu bărbați străini familiei de care aparțin. Nu le este permis  să-şi construiască o carieră ci sunt obligate să devină femei ale casei, ale gospodăriei și să aibă grijă de copii. Am cunoscut însă şi femei care au un job. O colegă din aeroport mi-a povestit că a trebuit să se arunce de pe scări, să se rănească foarte grav la faţă ca să-i fie îngăduită o intervenţie de operaţie de rinoplastie. Oare cum rezistă tuturor acestor reguli care nouă ni se par extrem de stricte și greu de înțeles? Așa sunt crescute, educate, asta e ceea ce li se ,,sădește,, în minte încă de mici copile. Ele nu își pot exprima dorințele, ele nu pot visa mai mult decât le permite Coranul. Cu toate acestea, pentru musulmani, mamele sunt considerate ființe sacre, pe care fii le respectă în orice împrejurare și le acordă toată atenția și dăruirea cuvenită. Așadar, o femeie devenită mamă va însemna pentru pruncul său tot ceea ce este mai bun pe lume. Acesta este poate lucrul care le mulțumește în final și le dă puterea să reziste unei lumi cu niște reguli atât de ciudate.

Ce ar însemna, pentru o femeie crescută într-o familie europeană, să ajungă captivă într-o lume ce pare de poveste, presărată cu bogății și prinți îmbrăcați în alb, dar plină de reguli intrigante și fără de scăpare? Multe românce visează la şeici şi cred că Emiratele le vor pune lumea la picioare însă ele nu ştiu că ar intra într-o celulă de la geamul căreia ar vedea o împărăție aurie străpunsă pe alocuri de oaze albastre și văluroase pe care popsesc corăbii, dar în interiorul căreia s-ar simţi  doar răceală și constrăngere…

Si-ar împarți bărbatul cu o altă femeie (sau trei), şi-ar aștepta rândul fără să comenteze.

Viața femeii musulmane nu e ușoară. Să trăiești într-o lume plină de restricții, unde părerea ta nu contează și cuvântul tău nu valorează absolut nimic, nu e un lucru tocmai frumos. Însă ele rezistă, sunt obișnuite. Pentru ele, așa e construit Universul. Pentru aceste femei, un axis mundi îl reprezintă familia și bărbatul, alături de copiii cărora le dau naștere. Simplă sau complicată, așa e viața lor.

 


Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin  site-ul www.molcutz.ro . Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: „Sursa: www.molcutz.ro” si link catre www.molcutz.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.