Nutriție Holistică

Ce este Nutriția Holistică?

Pentru un ajutor real sau o consiliere acordată unei persoane care doreste să-și schimbe obiceiurile alimentare sau stilul de viață, este nevoie mai mult decât o schemă nutrițională sau o lista de rețete restrictive. Medicina integrativă și nutriția holistică urmăresc în primul rând identificarea cauzelor care au dus la dezechilibre. În acest context intervine nutriționistul holistic care militează pentru „mancarea ca act sacru” urmărind armonia și echilibrul.

Echilibrul este condiționat de cele mai multe ori de: alimentele calorigene, starea psiho – emoţională, vârstă, sex, activitatea fizică, starea fiziologică, condiţiile de mediu etc.

Pentru a aborda holistic domeniul nutriției, specialistul trebuie înainte de toate să dețină studii medicale, abilități de comunicare, să ofere coaching motivațional și mentoring, să dețină specializări din zona de terapii complementare și bineînțeles să aibă o cazuistică și experientă în nutriție și dietetică clinică.

Pachetul de nutriție în abordarea prezentată mai sus

Fiecare individ are o microbiotă unică, un tablou enzimatic digestiv diferit, adică ce tipuri de alimente sunt tolerate și eventuale dificultăți în metabolizarea lor, preferințe culinare etc. Determinarea acestor caracteristici sunt esențiale în personalizarea unei diete. De aceea, în evaluarea parametrilor biochimici, se urmăresc:

  • organele si sistemele aflate in risc;
  • indicele de stres și sursele sale;
  • tabloul enzimatic digestiv;
  • dezechilibre hormonale;
  • carențe de vitamine, minerale, aminoacizi;
  • calitatea somnului;
  • cauzele și factorii agravanți de boală.

Cum se desfășoară un program de nutriție holistică

Odată conturat profilul atat psiho-emoțional cât și anatamo-fiziologic al persoanei care dorește să-și schimbe stilul de viață și obișnuințele alimentare, se va stabili o perioadă de consiliere în funcție de obiectivul stabilit. În primă fază se consiliază o detoxifiere a organismului  în care sunt eliminate alimentele netolerate sau proinflamatorii.

Săptămânal, se va urmări evoluția cu ajutorul unui analizor corporal care măsoară masa musculară, grăsimea viscerală, rata metabolică de bază, indicele de masă corporală, masa osoasă, etc.
O altă abordare deloc de neglijat este reprezentată de implicarea familiei. Influența contextului familial este mai mare dacă membrii familiei susțin persoana care vrea să-și schimbe obiceiurile alimentare. În acest sens se va oferi consiliere și asistență în familie, prin implicarea copiilor la prepararea unor rețete simple, se vor organiza sesiuni de shopping în vederea achiziționării alimentelor sănătoase împreună cu specialistul.

Care sunt direcțiile de urmat pentru o persoană aflată într-un program nutrițional?

Pentru ca o persoană să reintre în armonie cu propria constituție biologică și cerințele firești ale organismului, este nevoie de un ghidaj atât din punct de vedere al obișnuințelor alimentare dar și a gestionării stărilor emoționale și a provocărilor secolului în care trăim.

În acest context, doar printr-o abordare integrativă se poate ajunge la un echilibru din punct de vedere nutrițional, psiho-emoțional precum și al randamentului fizic și intelectual. Direcțiile pe care le trasez sunt îndreptate spre a mânca pentru a trai, ci nu a trăi pentru mâncare. Persoanele care trec printr-un astfel de program învață să își asculte semnalele transmise de propriul organism, furnizându-i hrana adecvată, odihnă și echilibrul psiho-emoțional. Nutriția integrativă nu se referă doar la un regim alimentar pentru o perioada determinată care urmărește doar obiective estetice. Este implementarea unui nou stil de viață sănătos pe care acea persoană și familia ei să-l adopte toată viața fără să mai aibă nevoie de nutriționist.

Cu ce se diferențiază acest tip de consiliere?

În primul rând printr-o metoda aplicativă: aceea de a-i oferi persoanei aflate în programul nutrițional, alternative sănătoase la preferințele culinare fără a fi private de gust, culoare sau nutrienți importanți. Acest lucru nu este suficient doar în teorie sau printr-o cură copiată de pe internet, ci printr-o educare activă și eficientă în vederea schimbării obișnuințelor alimentare. Prin serviciul de ”personal chef & nutritionist”, persoana asistată va invăța să gătească rețete sănătoase și simple sub ghidajul unui bucatar dietetician în baza tabloului enzimatic digestiv și a obiectivelor stabilite. De asemenea va învăța ce alimente să-și achiziționeze, cum să le conserve, să le prepare, ce va mânca în vacanțe, la întâlniri, la restaurante, cum să-și determine copii să mănânce sănătos etc.

Care este rolul Holistik în cadrul acestui concept

Modul în care îmbinăm studiile medicale, pasiunea pentru gătit care s-a concretizat într-o specializare de chef dietetician precum studiile și practica din Germania în nutriție holistică, încadrează echipa de specialisti Holistik, în sprijinul persoanelor care vor să-și găsească armonia și echilibrul.

De ce nu mai funcționează dietele clasice, iar nutriționistul pierde teren în lupta cu kilogramele pacienților?

Omul a ajuns într-un punct al evoluției sale în care tiparele genetice celulare fac imposibilă aplicarea cu succes a metodelor alopate terapeutice. De aceea, dacă ne referim la obezitate, nu este suficientă o dieta restrictivă. Prin abordarea nutriției integrative se urmăresc cauzele care au dus la un dezechilibru. Persoana aflată în planul nutrițional primește direcții terapeutice în baza unei analize efectuate de mai mulți specialiști atât din medicina alopată cât și cea complementară. În funcție de fiecare caz în parte se aplică terapia adecvată. Unele persoane pot obține rezultate foarte bune prin neurofeedback, acupunctură, gemoterapie, apifitoterapie, homeopatie, ozonoterapie, hidrocolonoterapie.

Solicită pachetul nutrițional personalizat