Alimentatia copiilor cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani
Chiar daca suntem la categoria „molcutza silueta” m-am gandit sa aloc spatiu si pentru mamicile care sunt in concediu de maternitate si doresc sa se documenteze despre alimentatia copiilor. Daca noi femeile reusim sa facem slalom printre tot felul de cure de slabire si diete restrictive, in cazul copiilor chiar trebuie sa adoptam o disciplina si o atentie deosebita. Cu toate ca nu am copii, sunt intrebata frecvent de mamicile la inceput de drum cum sa-si alimenteze corect pruncul. Nutritia pediatrica este o ramura foarte importanta iar daca sunt intelese niste notiuni de baza, este precum apa turnata la radacina unui pom. „O dieta pediatrica sanatoasa si rationala include o varietate de alimente care ofera copilului energia si nutrientii necesari pentru o dezvoltare psihosomatica normala”. Si ca sa nu fie simplu deloc draga mamica, te mai informez ca atunci cand este vorba de copii lucrurile se complica mai mult ca de obicei, deoarece organismul lor este in plina perioada de crestere, nefiind dezvoltat inca. Acest fenomen de crestere dureaza pana ajung la varsta maturitatii. Mai mult decat atat, fiecare etapa a cresterii si dezvoltarii lor are particularitatile ei. Pentru a nu ne incurca prea mult, iti propun sa incepem etapa de varsta 1-3 ani care este mai usoara zic eu.
Ce trebuie sa stim despre alimentatia copiilor aflati la aceasta varsta si prin ce se caracterizeaza ea, in principal?
In primul rand, in aceasta perioada o sa ne confruntam cu o incetinire a ritmului lor de crestere, comparativ cu cel din primul an de viata. Lucru acesta determina scaderea nevoilor nutritive. Un alt aspect este acela ca alimentatia lor zilnica trebuie sa fie din ce in ce mai variata din cauza maturizarii in plus si a activitatii sistemelor enzimatice.
Functia locomotorie se dezvolta si ea, in plus se dezvolta si limbajul, functiile cognitive si afective. Mai este o perioada critica pentru ca intre 1 si 3 ani au loc mai multe evenimente neplacute cum ar fi bolile infectioase (creste interactiunea cu mai multi copii, si nu numai) ca sa nu iti mai spun, desi sunt convinsa ca stii deja, ca este o perioada care necesita atentie sporita pentru ca sunt expusi la traumatisme in incercarea lor de a descoperi lumea din jur dar si din cauza faptului ca sunt inca neputinciosi.
Mai este si etapa „mofturilor” alimentare, deci trebuie sa ne inarmam cu rabdare si cunostinte in plus. Luand in calcul toate aceste lucruri, eu zic sa povestim putin despre alimentatia acestei varste pentru a ne „inarma” in mod corespunzator.
La aceasta varsta necesarul lor caloric zilnic este cuprins intre 1000 si 1300 Calorii. Au nevoie de aproximativ 1-1,2 g/kgCorp/zi aport proteic, care sa reprezinte 10-15% din totalul zilnic caloric, jumatate de origine animala si jumatate de origine vegetala, cantitatea de glucidele optima recomandata acum este de 10-12 g/kgCorp , sau 50-55% din totalul de calorii. De preferat sunt glucidele cu absorbtie lenta care vor mentine constant mai mult timp nivelul glicemiei din corp. Cat despre aportul lipidic, acesta nu trebuie sa depaseasca 30% din necesarul de calorii alocat unei zile.
Sfaturi utile: trebuie evitata folosirea alimentatiei cu biberonul dupa varsta de 1 an, trebuiesc evitate cu desavarsire dulciurile, chiar si bauturile dulci sunt nerecomandate. Dulciurile pot provoca probleme in cresterea dentitiei si pot diminua apetitul, adica „o problema in plus” in perioada mofturilor.
Printre cele trei mese zilnice obligatorii dimineata, pranz si seara trebuie sa fie intercalate si doua gustari. Intre mese nu este bine sa se consume produse cu valoarea nutritiva mare pentru ca riscam sa nu putem alimenta copilul cu mesele principale unde avem nutrientii importanti pentru crestere.
Este, de asemenea interzis sa ii obligam sa manance ci mai degraba sa gasim solutii ingenioase care sa ii determine sa se alimenteze fara a insista excesiv. Prin urmare, incadrarea in necesarul caloric zilnic pentru o crestere normala si armonioasa devine obiectivul principal al acestei etape de viata. In cazul copiilor „mofturosi” este recomandat sa gatim cat mai simplu, sa facem portiile mai mici sa nu mai mance in timp ce se joaca ci sa stea la masa de fiecare data cand incepe „ospatul” iar masa trebuie sa fie cat mai apetisanta pentru a le atrage cat mai mult atentia.
Prima masa din zi trebuie pregatita cat mai aproape de momentul trezirii altfel, riscam sa „pierdem ocazia” de a-i hrani destul de repede, joaca fiind mult mai interesanta decat masa la varsta asta. Prima gustare poate fi la ora 10.00,10.30 (fructe sau legume fierte si/sau pasate). Pranzul este bine sa se serveasca mai devreme 12.00-12.30 pentru ca a doua gustare sa fie in jurul orei 14.30 (alimente recomandate: lapte sau kefir, biscuiti integrali, fructe, compot facut in casa, etc). A doua gustare poate fi mai consistenta decat prima in asa fel incat cina sa se serveasca in jurul orei 19.00. Vom evita gustarile suplimentare, mai ales cele bogate in nutrienti, cat de mult posibil. Mai este recomandat ca la masa de seara sa folosim alimente sanatoase, usor digerabile genul quinoa cu lapte, gris, paste integrale sau budinci usoare.
In aceasta perioada se recomanda folosirea urmatoarelor legume: ardei gras, tomate, radacinoase, conopida, dovlecei, fasole verde, fierte sau pasate. Se mai recomanda consumul de 1 ou la 2-3 zile, 4 g carne de curcan crescut la tara sau bio de 2 ori pe saptamana, de 3 ori pe saptamana se poate introduce si file de peste insa atentie la termen si provenienta. Se mai recomanda consumul de lapte – 400 ml zilnic sau dupa cum prefera.
In afara de alimente ei mai au nevoie, ca si adultii de altfel, de un aport de apa adecvat pentru ca exista tendinta de a se deshidrata imediat la aceasta varsta. Recomanda un consum de 100 ml/kgcorp/zi.
Nu uitati sub nici o forma, de proportia intre aportul de proteine, glucide si lipide Trebuie sa fie echilibrata mai ales cand cresc si sunt mofturosi, evitati atat lipsurile dar si excesele care vor avea consecinte in timp.
Ultimul lucru pe care il mai spun este ca data viitoare vom vorbi despre alimentatia copiilor cu varsta intre 3 si 7 ani.
Ne revedem curand!
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin site-ul www.molcutz.ro .Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: „Sursa: www.molcutz.ro” si link catre www.molcutz.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.