Despre alimentatia copilului cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani
Medicii pediatri clasifica etapa copilariei in felul urmator: prima etapa este aceea cuprinsa intre momentul nasterii si varsta de 3 ani, a doua etapa sau etapa prescolarului, este etapa dintre 3 si 7 ani si ultima etapa sau etapa scolarului (cum i se mai spune) este etapa dintre 7 si 18 ani. Indiferent de etapa in care se situeaza varsta copilului, noi trebuie sa tinem minte ca fiind in plina crestere si dezvoltare pana la varsta de 18 ani, orice etapa este importanta pentru a avea o viata lunga lipsita de boli, medicamente si griji.
Data trecuta am amintit cateva lucruri utile despre cum trebuie sa concepem alimentatia copiilor nostri aflati la inceput de viata.
Aparent este dificil, insa nu trebuie sa ne facem prea multe griji pentru ca exista medici care ne vor ajuta oricand va fi nevoie si multa, multa literatura de specialitate.
Ce este bine sa stim despre perioada de viata 3-7 ani? In primul rand acum se realizeaza o crestere ponderala si de statura tot lenta ca si in cazul etapei 1-3 ani. Deci vom avea nevoi nutritionale tot reduse si un metabolism bazal scazut. Alimentatia va fi insa din ce in ce mai variata si se va apropia incet, incet de alimentatia adultului. In plus, vom avea o dezvoltare complexa a functiilor sistemului nervos central, a cunoasterii, discernamantului si a capacitatii de intelegere. Chiar daca incepe inca de la varsta de 1 an, capacitatea de aparare antiinfectioasa se va dezvolta si mai mult dupa varsta de 3 ani (la acest lucru participand si programele de imunizare, care ajuta mult).
Posibilitatea de a face boli infectioase ramane in continuare crescuta, scade insa pericolul traumatismelor pentru ca micutii isi vor coordona mai bine miscarile, scade si pericolul deshidratarilor mari. Tot in aceasta etapa copiii se odihnesc mai bine sunt mai veseli iar „restrictiile” vor fi mai putine si vom relationa mai usor cu ei.
La aceasta varsta necesarul de calorii este in general de 80-90kcal/kgcorp/zi. Poate varia, nu cu mult, functie de varsta, sex sau activitatea fizica pe care unii copii o fac in plus.
De data aceasta este important si aportul de fibre, vitamine si minerale pentru ca un organism mai complex are nevoie de mai multe lucruri pentru a functiona .
Asa cum am mai spus si in articolul precedent, este esentiala pastrarea echilibrului intre proteine, glucide si lipide.
Necesarul zilnic de proteine recomandat este de 14-15% din totalul caloriilor zilnice aduse prin alimentatie. Carnea (nu mai mult de 40-60g/zi) poate fi de curcan sau peste. Este bine sa diversificati alimentatia si cu alte tipuri de carne insa trebuie sa cunoasteti originea pentru a se evita consumul unei carni imbibate cu hormoni de crestere sau antibiotice. In general este de evitat puiul, vitelul, mielul si tot ce este inca in faza de crestere. Nu sunt sanatoase deloc mezelurile sau preparatele afumate si nici carnea prajita.
Pentru o sursa de proteine animala, recomand sa se pregateasca un stock ( o supa) din aripi de curcan sau sita de vita in care se adauga legume si condimente dupa gust. Acest stock se poate congela sau portiona si se recomanda sa se foloseasca in fiecare mancare in loc de cub Knor sau alte trucuri de gust.In acest fel copilul nu va fi obligat sa mamance carne iar sursa de proteine, colagen elastina va furniza micutului suficienta energie pentru a creste frumos si sanatos.
O alta sursa importanta de proteine citata in literatura de specialitate sunt ouale, 2-3 oua/saptamana, in special cele de gaina. Laptele este bine sa fie prezent in alimentatie, dar nu peste valori de 400-500 ml/zi. Mai sunt indicate, ca si surse de proteine iaurturile, branza proaspata de vaci daca o tolereaza, casul de vaca, telemeaua (nu foarte sarata), smantana si untul.Este bine sa introduceti in alimentatie si proteinele vegetale de genul: linte, hrisca,quinoa,mei,amaranth.
Pentru glucide, procentul recomandat este de 50-55% din totalul de calorii administrate zilnic sau 200-250g/zi. Painea recomandata este cea facuta din cereale integrale, ca si in cazul adultilor de data aceasta (120-140g/zi, aici este nevoie de atentie sporita pentru ca tendinta este catre excese). De asemenea, sunt recomandate prajiturile facute in casa fara zahar. Nu este indicat consumul de sucuri din comert sau bomboane si prajituri in exces. In cazul fructelor nu exista restrictii (exceptie fac cele care dezvolta alergii, capsuni,mure,etc. ). Pot fi prezente in compoturi sau in tarte preparate in casa, mai putin dulci.
Pentru lipide, se recomanda control sporit, ca si in cazul adultilor. Este foarte indicata folosirea uleiului de masline presat la rece, nu mai mult de 1-2 linguri /zi, dar si carnea de peste, chiar de 2-3 ori/saptamana pentru acizii grasi Omega 3.
Cantitativ, lipidele nu trebuie sa constituie mai mult de 35-40% din ratia calorica zilnica. Si pentru ca ne-am obisnuit deja, cititorule, necesarul de lichide optim recomandat este de 70-100 ml/kgcorp/zi. Fara deshidratari in special in perioada de crestere va fi lozinca noastra!
Si ultimul lucru pe care il mai spun, este ca in afara celor 3 mese principale, trebuiesc intercalate si la aceasta varsta tot 2 gustari ca si in cazul micutilor cu varsta mai mica de 3 anisori.