Ce se intampla cu legumele daca le preparam termic

Publicat Din categoria Silueta

 

Mâncarea foarte procesată şi preparată termic devine o hrană moartă în urma reacţiilor chimice, distrugând enzimele şi îngreunând digestia. Unele legume devin chiar toxice. Totuşi, altele sunt mai sănătoase dacă sunt gătite. Care sunt acestea ne spune nutriţionistul Marilena Oprişanu.

Pentru o funcţionare fiziologică corectă, organismul nostru are nevoie de enzime exogene digestive, care provin din legume şi fructe proaspete. Prin preparare termică, aceste enzime sunt distruse, avertizează specialistul. La legume şi fructe colorate, vitaminele hidrosolubile şi fitonutrienţii se inactivează în prezenţa căldurii, a luminii şi a oxigenului. Mai mult decât atât, prin prepararea termică a unor zarzavaturi combinate cu rântaşuri prăjite, schimbăm radical compoziţia lor chimică, stimulând apariţia unor substanţe cancerigene.

„Cu cât temperatura la care sunt gătite legumele este mai ridicată (prăjire, pasteurizare), cu atât alimentul devine mai toxic pentru organism. Toxicitatea e dată de prăjirea lor. De asemenea, trebuie să ştiţi că, prin reîncălzirea unui preparat de mai multe ori, se dezvoltă o floră termofilă care poate genera bacterii saprofite. De aceea, este indicat să se gătească atât cât se serveşte la o masă”, spune Marilena O–prişanu, fostă participantă MasterChef. Legumele care îşi deteriorează gustul prin preparare termică sunt: avocado, apio, andive şi radicchio (o salată roşie). Usturoiul se mănâncă întotdeauna crud, pentru a nu i se pierde proprietăţile, la fel şi ardeiul gras. Broccoli e, de asemenea, mai sănătos crud decât fiert, deoarece îşi păstrează mai bine efectele detoxifiante, antitumorale.

Acest interviu a fost publicat in Click.Citeste mai mult pe: http://www.click.ro/utile/sanatate/ce-se-intampla-cu-legumele-daca-le-preparam-termic