Vrei să mănânci cât mai sănătos, dar te pierzi în faţa raionului cu atât de multe sortimente de iaurturi şi lactate? Tocmai din acest motiv am cerut sfatul unui nutriţionist, care ne-a explicat care sunt diferenţele dintre sana, iaurt simplu, iaurt de băut, chefir, iaurt grecesc, brânzeturi naturale şi fermentate.
Marilena Oprişanu, personal chef, nutriţionist şi fostă participantă la Masterchef, ne spune din start că lactatele sunt sănătoase. În compoziţia laptelui se găsesc peste 100 de substanţe nutritive, cum ar fi: 20 de aminoacizi, peste 10 acizi graşi, 25 de vitamine, 4 tipuri de lactoze, peste 45 de minerale şi multe proteine. Proteinele din lapte sunt uşor asimilabile şi dau senzaţia de saţietate. Există, totuşi, şi aspecte negative – lactoza. „Mai ales la vârsta adultă, când tabloul enzimatic digestiv devine mai sărac, apare tot mai des intoleranţa la lactoză, care se manifestă prin balonări şi disconfort abdominal. Alimentele cu multă lactoză sunt laptele condensat, laptele praf, brânzeturile făcute din zer (urda, ricotta), brânza topită, laptele de vacă. La polul opus sunt brânzeturile maturate şi fermentate”, spune Marilena.
citeste mai mult pe……http://www.click.ro/utile/sanatate/ce-sa-aleg-chefir-sana-lapte-batut-sau-iaurt