Condimentele  in cultura  Ayurveda

Publicat Din categoria Silueta

 

Ierburile și condimentele cum ar fi pătrunjel, busuioc, cuișoare și scorțișoară nu sunt doar condimente de bucătărie, chiar dacă au un gust minunat și dau o aromă incredibilă preparatelor, ci au devenit resurse culinare valoroase, deoarece acestea au un efect medicamentos asupra digestiei, fiind observat de fitoterapeuți și practicieni ai medicinei tradiționale de mii de ani.În cazul Ayurveda medicina tradiţională se practică de peste 5000 de ani, ayurveda traducându-se prin ”știința vie”.

Condimentele și ierburile sunt folosite din belșug în bucătăria Ayurvedică, însă voi vorbi aici despre șase condimente care au un efect special asupra digestiei, Dacă sunt consumate cu precădere, la mesele de zi cu zi, vei observa un beneficiu cumulativ pentru apetit și capacitatea de a digera alimentele. Aceste condimente sunt potrivite pentru toate tipurile de medii descrise în tradiția Ayurveda, inclusiv Vata (aer/space), Pitta (foc/apa) și Kapha (apă/pământ) cu toate că ghimbirul și hingul pot agrava Pitta, dacă sunt utilizate în exces.

  1. Ghimbir (ginger)

În Ayurveda, ghimbirul este cunoscut sub numele de medicament universal, de care beneficiază toată lumea și pentru toate bolile. Folosit pentru digestie, ghimbirul ajută la curățarea toxinelor și are efect de a stinge focul digestiv și de a crește secreția enzimelor digestive. Este deosebit de util în cazul senzațiilor de greață, sughiț, flatulență și stări gripale. Ajută de asemenea la îmbunătățirea circulației,  alină tusea, combate răcelile și îmbunătățește respirația dificilă.

  1. Chimion (cumin)

Numele sancrist pentru chimion este Jiraka, care literalmente înseamnă ”usurează digestia”. Acest condiment ajută la creșterea absorbției de nutrienți și este unul dintre cele mai bune condimente pentru digestia lentă. Este un bun detoxifiant și ajută la indigestia carbogazoasă, inclusiv balonare, susură și eructații. De asemenea, facilitează absorbția apei în intestinul gros, fiind util în cazul diareei. În bucătărie poți să-l folosești la friptura pe grătar sau să prăjești semințele întregi în ulei și să le adaugi la orice masă. Poți să faci un amestec de condimente pentru echilibrarea digestiei prin măcinarea în părți egale a semințelor de chimen cu semințe de coriandru pe care să le adaugi la orice masă, sau poți să-l prepari sub formă de ceai dintr-o jumătate de linguriță de amestec la o cană de apă fiartă, pe care să-l consumi în orice moment al zilei.

  1. Fenicul (fennel)

Numele în sanscrită înseamnă ”dulce”și este cunoscut pentru digestie. Acesta are calitatea deosebită de a stinge arsurile stomacale și de a îmbunătăți apetitul, fără a agrava Pitta, datorită efectului său dulce post digestiv. Este antispastic și este utilizat în mod special în Ayurveda pentru calmarea durerilor abdominale cauzate de tensiunea intestinală și de supraalimentare. De asemenea, este foarte eficient în reducerea flatulenței. În bucătărie se poate folosi în combinație cu semințe de chimen întregi sau măcinate, consumându-l la orice masă. Dacă ești balonat sau suferi din cauza unei supraalimentații, mestecă pur și simplu o jumătate de linguriță de semințe de chimen cu fenicul sau fă un ceai puternic pentru un efect instant.

  1. Coriandru (coriander)

Coriandrul calmează simultan sistemul digestiv iritat, stimulează apetitul și înalţă spiritele. Acesta, deși reprezintă un condiment pentru bucătărie, este recomandat persoanelor care suferă de căldură în exces, reflux de aciditate sau IBS. Este un stimulent al poftei de mâncare, distrugător al toxinelor, elimină viermii intestinali și calmează flatulența și balonarea. Se pot folosi frunze proaspete de coriandru sau semințe de coriandru măcinate, în aproape orice fel de mâncare. Are un  gust delicat, pământesc, potrivit pentru bucătăriile tradiționale. Dacă simți călduri excesive, folosește-l pe tot parcursul zilei.

  1. Turmenic (curcuma)

Turmenicul este prețuit pentru că elimină spasmele din organul digestiv şi din ficat, aducând beneficii digestiei, calmează inflamația și elimină toxinele provocate de resturile alimentare  nedigerate din tractul gastro intestinal. Ajută la eliminarea bacteriilor patogenidin intestine, ajută în tratamentul dispeptic și în ulcerul gastric,la digestia proteinelor și a fost chiar demonstrat faptul că previne cancerul de colon. Se folosește măcinat sub formă de pulbere în mâncărurile zilnice, supe etc. însă fără a exagera, deoarece în cazul unui exces are un gust amar.

  1. Hing/Asofoetida

Hing este o plantă medicinală cu efect calmant și miros foarte puternic. Este folosit pentru calmarea spasmelor din organism, incredibil de util pentru a face legumele mai digerabile și elimină efectul de gaze. Întărește digestia în general, ajută la tratarea flatulenței, balonării, durerilor abdominale și spasmelor. Ajută de asemenea, în dezechilibrele florei intestinale și elimină viermii intestinali.

În bucătărie se folosește întotdeauna prin adăugarea unui vârf de cuțit de pulbere Hing în apa fierbinte, atunci când gătești mâncăruri cu legume. Poate fi folosit ca înlocuitor al cepei și usturoiului,  deoarece conferă o aromă similară.

În concluzie acestea sunt cele 6 ingrediente de top preferate pentru o digestie ușoară, dar de asemenea poți păstra pe lângă ele și alte condimente precum semințe de muștar, scorțișoară, păstăi de cardamon și muguri de cuișoare, toate ţinute în borcane ermetice.

Istoria de vindecare naturală își are cultura în China antică și în Tibet. De la meditație la yoga și masaj, aceste țări sunt acreditate pentru dezvoltarea medicamentelor și terapiilor tradiţionale, pentru calmarea durerilor cronice de spate și pentru insomnii.

Ayurveda o fost concepută pentru a ajuta oamenii să rămână esențiali și în același timp potențiali. Acesta amintește că sănătatea este integrarea echilibrată și dinamică  dintre mediu, corp, minte și spirit. Se spune că atunci când fiecare dinte cele trei elemente de bază Vata (aer/space), Pitta (foc/apa) și Kapha (apă/pământ) sunt echilibrate, organismele noastre prosperă. Dar, dacă există un dezechilibru, acesta poate provoca un disconfort, ceea ce duce la o piele uscată, anxietate, apatie și chiar creșterea în greutate.

Toate condimentele descrise mai sus, pe lângă efectele benefice pe care le oferă organismului la interior, şi gustul pe care îl dă mâncărurilor în bucătărie, confirmă şi o rutină de frumusețe, luptând împotriva îmbătrânirii pielii și există dovezi că aceste condimente reduc ridurile și efectele razelor UV.