Cuvantul macrobiotic in limba greaca inseamna „viata lunga”. Cunoscuta de mult timp, aceasta dieta a fost folosita pentru vindecarea multor boli, inclusiv pentru vindecarea cancerului. Tot mai multe vedete de la Hollywood adopta aceasta dieta care a devenit un stil de viata si care necesita o disciplina pentru a avea efecte benefice pe termen lung. Pentru cei ce vor sa aprofundeze, exista liste de alimente cu incarcatura yin sau yang iar odata invatate veti sti sa preveniti anumite dezechilibre doar din alimentatie.
In afara de efectele sale benefice in multe tipuri de afectiuni de sanatate mai are un avantaj foarte important: ne poate ajuta sa slabim rapid si sa obtinem un echilibru benefic pentru corpul nostru! Alimentatia macrobiotica se bazeaza in special pe principiul eliminarii toxinelor din organism dar si pe cel al alimentarii simple, folosind in primul rand alimente organice si crude (naturale).
Din punct de vedere nutritional, in acest tip de dieta alimentatia implica in special consumul de proteine si carbohidrati complecsi de origine vegetala obtinute din cereale integrale si soia dar si consumul de fibre obtinute tot din vegetale, crude si cat mai putin prelucrate termic. Se poate consuma de cateva ori pe saptamana si carne de peste sau fructe de mare asociate cu hrean sau ghimbir.
Care sunt alimentele indicate in dieta macrobiotica?
Cereale integrale (50-60% din dieta) precum orzul, orezul brun, ovazul si graul integral. Mai rar, se mai pot consuma cereale precum graul bulgur, faina de porumb, fulgi de orz sau secara si cuscus.
Legumele de preferat crude, insa se pot folosi si cele preparate termic, reprezinta 25-30% din aportul zilnic de alimente. Cele mai indicate legume sunt varza, broccoli, conopida, ceapa, morcovi, dovlecei, napi, ridichii (pentru consumul zilnic). De cateva ori pe saptamana se pot consuma si ciuperci, telina si castraveti!
Sunt acceptate si supele de legume (5-10% din aportul zilnic de alimente) si leguminoasele precum soia, lintea si fasolea.
Ocazional se mai poate consuma carne de peste ( pastrav, cod, calcan, platica, batog) si seminte si alune: seminte de susan, floarea soarelui, seminte de bostan, castane, nuci, nuca de cocos, migdale.
Sunt permise de 2-3 ori pe saptamana fructele proaspete sau uscate precum mure, pepene galben sau rosu, capsuni, zmeura, afine, mere, cirese, caise, struguri, pere, prune si stafide.
Tot ocazional putem introduce in alimentatie branza din soia (tofu), sarea de mare nerafinata si uleiurile vegetale precum ulei de susan, de masline si de nuca de cocos.
Ce este complet interzis sa consumam pe perioada dietei macrobiotice?
Ciocolata, bauturile carbogazoase, produsele de origine animala (carne, produse lactate) si alimentele prelucrate si rafinate precum zaharul si faina alba!
ATENTIE!!! Toate alimentele indicate trebuie sa fie naturale, nerafinate, neprelucrate si fara conservanti sau alte chimicale. Daca aceste reguli nu vor fi respectate strict, efectele de detoxifiere nu vor apare si nici kilogramele in plus nu vor dispare curand!
Dupa cum se observa, dieta macrobiotica este o dieta restrictiva. Este adevarat ca rezultatele sunt foarte bune, mai ales daca vom asocia si exercitiile fizice pe perioada restrictiilor alimentare pentru a deveni cat mai suple.
Insa, datorita acestor restrictii este recomandat sa ne programam o consultatie la medicul de familie pentru a ne spune daca este o alegere buna functie de starea de sanatate pe care o avem sau printr-o scanare biofeedback. Doar dupa aceste investigatii este recomandat sa consumam suplimente nutritive sau nu. Nu uitati ca nu se recomanda sub nici o forma pentru copii, gravide si femei care alapteaza!!!
La final va mai spun doar atat: efectele sunt MINUNATE si se obtin in timp scurt, iar eliminarea toxinelor este un argument in plus care trebuie luat in considerare din ce in ce mai mult pentru ca………..ele exista peste tot!