Protos sau „cel dintai”
Daca tot vin sarbatorile de iarna si daca toti cautam si cumparam cadouri pentru cei dragi, de ce nu un cadou si pentru tine cititorule, cum ar fi: cateva lucruri interesante despre proteine. Ce zici, putem incepe o incursiune in tainele Domnului Protos ?
Sintezele pe care eu le fac aici sunt pentru a va ajuta sa obtineti informatii valoroase despre ce este nou, si ce este bine sa facem in general din punctul de vedere al nutritiei si sa va semnalez, atunci cand este cazul, ce pericole pot apare daca procedam gresit atunci cand ne pregatim hrana de zi cu zi . Pentru ca este foarte plictisitor sa citesti sute de pagini din tratatele de specialitate care oricum sunt plictisitoare si chiar costisitoare va voi oferi informatii pe blogul meu in functie de interesul si feedback-ul din partea voastra.
Nu e o noutate ca tendinta in societatea noastra aflata inca in dezvoltare, se indreapta catre un rol secundar acordat alimentatiei dar, cu toate astea printre discutiile despre target-uri si bonusuri isi face loc tot mai mult si tema nutritie si se contureaza stangaci un trend de viata sanatoasa. Nu pot decat sa ma bucur cand vad corporatisti in pauza de masa la coada la „salad bar” sau comenzile on line care solicita produse vegan sau raw vegan.
Mi s-a parut interesant si va prezint succint ce s-a descoperit cu ocazia unui studiu clinic realizat pe doua grupe de pacienti cu hipercolesterolemie timp de 3 saptamani numai. In grupul de pacienti care au consumat proteine din lapte degresat, de origine animala, nivelul colesterolului a scazut cu 20mg/dl iar in grupul celor care au consumat proteine din produse si lapte de soia, nivelul colesterolului a scazut cu 60 mg/dl. Deci, de 3 ori mai mult in doar 3 saptamani. De 3 ori mai mult este un procent important, nu este asa ? Dupa aceasta pilula de reflectie va propun sa ne intoarcem la subiectul de astazi.
Cuvantul proteina provine de la cuvantul grecesc protos care inseamna „cel dintai”. Intr-adevar, dupa felul in care sunt denumite, sunt elemente de baza ale organismului nostru care, impreuna cu celelalte elemente importante cum ar fi glucidele, lipidele, vitaminele si sarurile minerale realizeaza buna functionare a propriului nostru corp zi de zi.
Pe scurt, cateva din cele mai importante roluri ale lor ar fi urmatoarele: participa efectiv la realizarea structurii tuturor celulelor, fac parte si din structura enzimelor, deci au si rol catalitic; participa la realizarea procesului de aparare al organismului nostru, ajutand la formarea anticorpilor. La nevoie pot furniza chiar energie (1 g de proteina = 4,1 kcal). De asemenea, participa la realizarea structurii unor hormoni cu importanta mare pentru metabolismul endocrin si astfel au rol de reglare si mentinere a activitatii normale a propriului nostru corp zi de zi.
Unde le gasim? In alimente de origine animala (peste, carne, produse lactate, oua, etc.) dar si vegetala ( legume, cereale, seminte, nuci, alge marine,etc). Cele din prima categorie se numesc proteine complete iar celelalte se numesc proteine incomplete. Cele din urma sunt denumite astfel nu pentru ca sunt mai putin importante iar cand le vei gasi denumite in tratatele de specialitate in felul acesta sa stii ca despre ele este vorba.
Ce se intampla dupa digestie? Proteinele alimentare se descompun in constituentii lor principali – aminoacizii. Acestia din urma, vor servi la randul lor la sinteza proteinelor de care are nevoie organismul.
Mai este important sa stii ca sunt 22 de tipuri de aminoacizi care rezulta prin digestie. Doar 8 aminoacizi sunt esentiali (leucina, lizina, trptofanul, metionina,etc) pentru persoanele adulte (pentru nou-nascuti, numarul lor este de 9) pentru ca organismul nostru nu ii poate produce, fiind adusi doar prin aportul alimentar zilnic. Alti 2 aminoacizi sunt semi-esentiali (glutamina si arginina), pentru ca ei se pot sintetiza in organism, insa sinteza nu se realizeaza decat plecand de la un aminoacid esential. Ceilalti aminoacizi se numesc – banali, pentru ca se pot sintetiza si in organsim, fara probleme. Atentia trebuie indreptata in special asupra proteinelor de origine animala pentru ca sunt foarte bogate in grasimi saturate si contin purina sau acid nucleic. In organism acidul nucleic se transforma in acid uric. Excesul de acid uric are drept consecinte aparitia artritei dar si a gutei. Un alt dezavantaj ar mai fi faptul ca, necesita un timp mai indelungat pentru digestie, staza lor pe traseul tubului digestiv determinand afectari ale mucoaselor digestive si cresteri repetate de aciditate gastrica, in special. Daca sunt consumate in exces se mai poate ajunge si la suprasolicitarea functiei renale.
Acesta este si motivul pentru care nutritionistii atentioneaza ori de cate ori au ocazia, ca nu este bine sa facem excese de proteine animale, ci trebuie sa incepem sa studiem serios daca nu cumva cele de origine vegetala sunt mai sanatoase sau nu. De ce aleg atat de multi sa fie vegetarieni sau lacto ovo vegetarieni sau ovo vegetarieni ? Trebuie sa existe un secret in afara de faptul ca e un trend in randul manechinelor care au evoluat de la apa plata cu lamaie. Atat timp cat proteinele vegetale sunt mai usor de digerat, organismul „va munci” mai putin si va fi mai odihnit. Trebuie sa luam in calcul si acele grasimi daunatoare pe care le gasim din abundenta in alimentele de origine animala si care se pot depozita pe vasele de sange producand placi de aterom, sau pot crea dislipidemii. In felul acesta devenim dependenti de medicamente intreaga viata, ca sa nu mai spun de boli coronariene precum infarctul miocardic sau chiar si accidente vasculare cerebrale. In acest context, este clar ca trebuie sa ne punem intrebarea : le putem inlocui cu cele vegetale ? Si raspunsul este afirmativ.
Atentie! Nu am spus sa renuntam complet la ele, trebuie doar sa fim atenti si sa tinem bine sub control consumul, cand este cazul, si sa nu facem excese pentru ca am vazut unde se poate ajunge.
Multa lume ma intreaba care este necesarul zilnic de proteine? Academia Nationala de Stinte din Statele Unite ale Americii recomanda 0,7 grame proteine/zi pentru fiecare kilogram de greutate corporala sau 10-12% din aportul total caloric.
Bun, am vazut ce sunt proteinele, de unde provin, care sunt de preferat a fi folosite in alimentatie si ce se poate intampla daca le consumam in exces pe cele care provin din alimentele de origine animala.
Si uite asa, aproape ca am ajuns la finalul povestilor noastre despre nutritie in general si proteine, in special. Te mai retin cititorule doar 2 minute : ce surse importante de proteine vegetale exista ? Pentru ca mai avem timp si altadata, nu este asa?
Quinoa este o cereala asemanatoare cu orezul, foarte bogata in proteine si aminoacizi. Altfel spus, un aliment cu proprietati nutritive deosebite. Contine toti aminoacizii esentiali, chiar si cel care se numeste lizina care este necesar pentru dezvoltarea si refacerea tesuturilor. Nutritionistii o mai considera valoroasa pentru ca mai contine multe vitamine A, C, D, E, K si cele din grupa B.
Semintele de Chia sunt foarte bogate in proteine si aminoacizi dar si in antioxidanti si vitamine. Mai contin fibre si minerale si acidul Omega 3, foarte util pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.
Lintea este foarte bogata in proteine, antioxidanti si vitamine dar si in fibre vegetale fara de care nu exista nici o digestie buna. Ajuta la prevenirea problemelor cardiovasculare, previne cresterea nivelului de colesterol si potejeaza sistemul nervos central.
Nautul este util de multe ori in controlul apetitului pentru ca mentine mult timp senzatia de satietate. De asemenea, mai este indicat pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.
Pentru astazi, doar atat. Chiar daca taramul Domnului Protos este foarte interesant, avem nevoie de timp pentru asimilarea informatiei. Va astept tot aici, cu acelasi drag si cu aceeasi placere de a va „revedea”!
Multa sanatate!
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin site-ul www.molcutz.ro .Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: „Sursa: www.molcutz.ro” si link catre www.molcutz.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.