Daca vorbim despre nutritie trebuie sa incepem cu apa. Cum ne hidratam pielea cu tot felul de lotiuni parfumate si branduite, in aceeasi masura sau chiar cu mai multa rigurozitate trebuie sa hidratam si „templul”.
Putina lume stie faptul ca in organismul uman, apa trebuie sa se gaseasca intr-un echilibru stabil. Despre echilibru am tot pomenit in majoritatea textelor mele si consider ca este esenta in toata misiunea noastra pe pamant. Odata inteles acest concept, teoriile si studiile stintifice vor avea aplicabilitate naturala chiar pe pielea voastra. Altfel spus, despre apa in mod particular trebuie sa intelegem ca trebuie sa suplimentam cu aceeasi cantitate pe care o pierdem. Cantitatea de apa pe care organismul nostru o pierde pe parcursul unei zile intregi este de aproximativ 2,5 litri si nu este o cantitate pe care sa nu o luam in seama.
Fara discutii, aportul zilnic de apa nu trebuie sa fie mai mic decat cantitatea de apa „consumata” de procesele metabolice zilnice. La realizarea acestui proces participand cantitatea de apa consumata pe parcursul unei zile intregi la care se adauga cantitatea de apa prezenta in alimentele consumate (mai ales in fructe si legume) dar si cantitatea de apa endogena ce rezulta din procesele metabolice interne ale organismului zi de zi.
Cand am inceput sa studiez despre nutritie am spus ca nu poate fi adevarat: „Cantitatea de apa din organismul uman, la adult este de aproximativ 70% din greutatea corporala, iar la copii cu varsta de pana la un an poate ajunge pana la 80%”.
Insa, in orice carte de specialitate o sa cautati, o sa vedeti ca acesta este procentul real. Jumatate din cantitatea de apa din organismul uman este in interiorul celulelor care il formeaza in timp ce doar 15% se afla in interstitiile celulare. In circulatie avem doar 5% din cantitatea totala de apa din organism. Asa ca rolul hidratarii corecte zilnice capata contur. Si daca am vazut cat de importanta este din punct de vedere structural, doar cateva cuvinte despre alte roluri importante, fara a va plictisi prea mult, pentru ca vom mai avea timp sa discutam despre acest subiect si in alte articole. Un rol deloc de neglijat este acela de transport pentru compusii necesari activitatii celulare, rol de solvent, in realizarea buna a digestiei si in mentinerea temperaturii constante a corpului, in activitatea normala a sistemului nervos central si in multe alte procese fiziologice.
Altfel spus, luand in calcul importanta apei pentru functionarea organismului, fara o hidratare corespunzatoare nu vom avea o stare foarte buna de sanatate.
Se pune intrebarea: „ce cantitate de apa trebuie sa bem zilnic pentru a obtine acest lucru, mai ales pe timp indelungat” ? Minim 2 litri de apa, desi unii autori de specialitate recomanda chiar 3 litri. Bineinteles, cantitatea de apa trebuie adaptata si la conditiile de mediu existente, si la cantitatea de efort fizic realizata dar si la alte situatii speciale asociate. De asemenea, mai trebuie sa stim ca nu se recomanda consumul de apa minerala in cantitati mari zilnice, ci este de preferat consumul unei ape cu un PH alcalin, cu o capacitate antioxidanta mare, tensiune superficială mică, structurată, pură, conductivitate mare si elemente ionice bogate. Toate aceste caracteristici par inaccesibile la prima vedere insa astfel de apa se gaseste in Romania din abundenta la un pret rezonabil. Un exemplu ar fi apa plata Bucovina. Nu am de gand sa promovez branduri de apa insa recomandarea mea este sa cititi etichetele inainte de a achizitiona un produs.
Cat despre apa minerala sau mineralizata, prin continutul crescut de minerale poate duce in timp la acumularea acestora si poate determina sau agrava, mai ales, afectiuni cardiace si ale sistemului nervos central.
Deci, revin la titlul care m-a inspirat sa scriu acest articol : „Nu esti bolnava, iti este doar sete!” Da este adevarat. Simptome precum tegumente uscate, buze uscate, tahicardie, hipotensiune arteriala, stare letargica, nivel crescut al hemoglobinei si hematocritului, lipotimii, agitatie, nervozitate, sunt de fapt consecinte ale deshidratarii. Daca acuzati astfel de simptome, nu uitati sa va faceti un inventar al consumului zilnic de apa si sa va informati medicul de familie inainte sa se grabeasca cu alte investigatii.
Nu imi mai ramane decat sa va urez multa, multa sanatate si mare atentie la cat de multe lichide consumati ZILNIC !
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin site-ul www.molcutz.ro .Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: „Sursa: www.molcutz.ro” si link catre www.molcutz.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.